Raadsfracties stellen vragen over mensen zonder nationaliteit in Groningen

Vlaggen.jpg
Oog voor elkaar logo blauw.jpg
Door ChristenUnie Groningen op 19 juni 2019 om 09:00

Raadsfracties stellen vragen over mensen zonder nationaliteit in Groningen

De fracties van de ChristenUnie, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, het CDA en de Partij van de Arbeid in de gemeenteraad van Groningen hebben naar aanleiding van berichtgeving uit de landelijke media vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De fracties maken zich zorgen over mensen die legaal in de gemeente Groningen verblijven, maar geen officiële nationaliteit bezitten.

Op dit moment bestaat er een aanzienlijke groep mensen die legaal in Nederland verblijft maar geen aanspraak kan maken op zaken als reisdocumenten, het volgen van een studie of het kopen van een huis. Dat komt omdat deze groep mensen in de Basisregistratie Personen (BRP) is opgenomen als ‘nationaliteit onbekend’. Wanneer deze groep mensen echter als ‘staatloos’ wordt aangemerkt, krijgen ze de kans om onder voorwaarden na 3 jaar volwaardig Nederlander te worden met alle daarbij behorende rechten.

De status ‘nationaliteit onbekend’ is bedoeld als tijdelijke oplossing waarbij onderzoek gedaan moet worden naar de nationaliteit van de persoon. Op dit moment blijven in Nederland duizenden mensen hangen in de status ‘nationaliteit onbekend’, omdat Nederland geen procedures kent om te bewijzen dat iemand door geen enkele staat als onderdaan wordt erkend. De fracties uit de Groningse gemeenteraad vragen daarom wat het college van burgemeester en wethouders voor deze groep kan betekenen.

ChristenUnie fractievoorzitter Gerben Brandsema: “Het is een probleem dat Nederland geen wetgeving heeft rondom het vaststellen van staatloosheid, waardoor deze groep mensen tussen wal en schip valt. Gelukkig wordt dit probleem in steeds meer gemeenten erkend en aangepakt. De gemeenten Utrecht, Amsterdam en Den Haag trekken bijvoorbeeld samen op om inwoners zonder nationaliteit te helpen erkend te worden als ‘staatloos’. Ik hoop dat de gemeente Groningen hierin kan volgen en dat ook in onze gemeente hulp kan worden geboden aan mensen die in deze complexe situatie zitten.”