ChristenUnie Groningen lanceert “Babbel baank” in strijd tegen eenzaamheid

Oude mannen op bank.jpg
Oog voor elkaar logo blauw.jpg
Door ChristenUnie Groningen op 7 oktober 2020 om 15:00

ChristenUnie Groningen lanceert “Babbel baank” in strijd tegen eenzaamheid

Als fractie lanceren we tijdens de week tegen de eenzaamheid een plan om eenzaamheid binnen de gemeentegrenzen te bestrijden. We willen meer aandacht voor de strijd tegen eenzaamheid, en introduceren daarom samen met het CDA en de Stadspartij de “Babbel baank”. Daartoe dienen we een motie in tijdens de gemeenteraad van 7 oktober.

De “Babbel baank” is een normaal bankje dat wordt opgefleurd met een likje verf, een bordje of een QR-code die je doorverwijst naar een website met informatie over het initiatief. Op deze manier zien inwoners dat het bankje bedoeld is voor mensen die graag een praatje maken met iemand anders. Waar je in de trein in de stiltecoupé kan zitten om tot rust te komen, kan men in Groningen straks op een “Babbel baank” gaan zitten om een praatje te maken met iemand anders. Op deze manier hopen de partijen sociale interactie tussen inwoners te bevorderen, en een deel van de drempel om met elkaar in gesprek te gaan weg te nemen.

ChristenUnie raadslid Peter Rebergen: “We maken ons zorgen over de cijfers rondom eenzaamheid. Ook in Groningen speelt deze problematiek helaas, van jongeren en studenten tot en met onze ouderen. We willen daarom het signaal afgeven dat dit probleem bespreekbaar moet zijn, en willen met de babbel baank jong en oud een plek geven om contact met elkaar te zoeken. Het taboe rondom eenzaamheid wordt langzaamaan doorbroken, we hopen dat ons initiatief hieraan een bescheiden bijdrage kan leveren.”

De timing van het initiatief is geen toeval. Het is deze week de nationale week tegen de eenzaamheid. Landelijk geeft zo’n 40% van de volwassenen aan zich eenzaam te voelen, waarvan zo’n 10% ernstig eenzaam. In de gemeente Groningen geeft volgens officiële cijfers uit 2016 41% van de volwassenen aan eenzaam te zijn. Met name onder ouderen is de problematiek groot, in 2016 gaf landelijk meer dan 60% van de 85+’ers aan eenzaam te zijn.

De “Babbel baank” moet in eerste instantie kleinschalig worden ingevoerd om te kijken of de interventie het gewenste effect heeft. Als het plan doorgaat worden de uitkomsten een jaar later geëvalueerd met inwoners.

Labels: