ChristenUnie pleit voor pre-mantelzorgwoningen in Groningen

Ouderen mantelzorg.jpg
TOP5CU-8210.jpg
Door Tessa Moorlag op 1 oktober 2021 om 12:30

ChristenUnie pleit voor pre-mantelzorgwoningen in Groningen

De ChristenUnie wil dat het in de gemeente Groningen mogelijk wordt om pre-mantelzorgwoningen te bouwen. Een pre-mantelzorgwoning is een mantelzorgwoning voordat de mantelzorg eigenlijk nodig is. Op dit moment kunnen ouderen met een zorgindicatie een mantelzorgwoning laten bouwen in de achtertuin van familie, maar ouderen die nog geen zorg nodig hebben kunnen dit nog niet. Als het aan onze fractie, komt hier snel verandering in. 

Door pre-mantelzorgwoningen kunnen ouderen langer zonder hulp van zorgmedewerkers wonen. Onze fractie vindt dat hier meer aandacht voor moet komen. Door dicht bij dierbaren te wonen, kan eenzaamheid worden voorkomen. Andersom kunnen ouderen ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld opvang van kleinkinderen: zo kan voor elkaar worden gezorgd. Ook zorgen pre-mantelzorgwoningen voor een goede doorstroom op de woningmarkt. 

Op dit moment zijn er verschillende gemeenten waar pre-mantelzorgwoningen worden toegestaan, zoals in Amersfoort en Nijkerk. De voorwaarden verschillen per gemeente. Onze fractie wil graag weten wat de mogelijkheden zijn voor pre-mantelzorgwoningen in Groningen en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Labels: , ,