Opdracht selectiecommissie
Samenstelling van de selectiecommissie
Het Bestuur heeft op 20 januari 2025 besloten om conform het Reglement Kandidaatstelling en Verkiezingen een selectiecommissie in te stellen met het oog op de verkiezingen van 18 maart 2026. De samenstelling van de selectiecommissie is als volgt:
1. David de Jong (voorzitter)
2. Piet Haanstra (lid)
3. Karlien Elzes (lid)
4. Allard Swart (lid)
Opdracht aan de selectiecommissie
De selectiecommissie voor de kandidatenlijst voor de verkiezingen krijgt de volgende opdracht mee:
- Voer een selectieprocedure uit volgens het geldende Reglement Kandidaatstelling en Verkiezingen, uitmondend in een rapportage met een toelichting op het gevoerde proces, een advieslijst voor de plaatsen op de lijst en de motivatie voor de geadviseerde volgorde van de plaatsen 1 t/m 10.
- Hanteer voor de beoordeling van kandidaten als toetsingscriteria de in deze nota geformuleerde profielen voor de fractie en de individuele kandidaten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de top vijf en de plaatsen 6 t/m 10. De overige plaatsen kunnen bezet worden door potentiële nieuwkomers of vertegenwoordigers van een bepaalde doelgroep. Van de voorgestelde kandidaten verwachten we dat ze voldoen aan het profiel van een raadslid.
- Streef naar een kandidatenlijst die een zodanige afspiegeling van de diversiteit van de doelgroepen kent, dat huidige en potentiële kiezers zich daarin kunnen herkennen.
- Streef naar een mix van ervaring en vernieuwing waarbij ruimte komt voor jong talent, maar zet tegelijk ook in op een werkbaar en stabiel team in de raad volgens het voorgestelde profiel van de fractie.
- Rapporteer uiterlijk 18 oktober 2025 aan het Bestuur.
Voor de werkzaamheden van de selectiecommissie zijn het fractieprofiel en het profiel voor kandidaten door het congres vastgesteld:
De fractie van de ChristenUnie in Groningen:
- Vertegenwoordigt de ChristenUnie en haar kiezers in de gemeentelijke/provinciale politiek;
- Is in staat om het profiel van de ChristenUnie uit te dragen, kan hiervoor de juiste prioriteiten stellen en weet daar creatief en ondernemend mee om te gaan;
- Is in staat om situaties te herkennen of te creëren om de ChristenUnie-inhoud relevant en zichtbaar in de media uit te dragen;
- Staat open voor brede afstemming en samenwerking in de partij en discussie met de achterban;
- Opereert in een breed netwerk van maatschappelijke organisaties;
- Vormt een goed te managen en hecht team van dienstbare mensen, die het partij- en fractiebelang willen stellen boven het individuele belang.
Algemeen profiel kandidaten:
De kandidaten zijn onder andere gevarieerd in leeftijd, culturele achtergrond, deskundigheid, geslacht en geografische herkomst. Ze vormen samen een afspiegeling van de brede achterban van de ChristenUnie. Bij de samenstelling van de lijst wordt gestreefd naar een goede balans tussen vernieuwing en continuïteit. Eén en ander wordt nader beschreven in de gewenste variëteit verder in dit document.
- Is herkenbaar als christen, is lid van de ChristenUnie en onderschrijf hiermee de grondslag;
- Is thuis in het gedachtegoed van de ChristenUnie;
- Is bereid de bewilligingsverklaring, waarin de gedragscode en binding aan het partijprogramma zijn opgenomen, te ondertekenen;
- Geef op een actieve manier invulling aan de 10 deugden voor politiek en overheid, te weten verstandigheid, rechtvaardigheid, moed, gematigdheid, geloof, hoop, liefde, nederigheid, dienstbaarheid en gelatenheid;
- Heeft aantoonbare politieke of bestuurlijke ervaring op lokaal of regionaal niveau;
- Heeft een goed analytisch denkvermogen;
- Is in staat om als generalist aan de slag te gaan, met het vermogen om zich extra te verdiepen op één of meer beleidsvelden die voor het profiel van de ChristenUnie relevant en gezichtsbepalend zijn;
- Kan snel kennis vergaren en onderwerpen simultaan hanteren;
- Is vaardig in woord en geschrift en hanteert een voor ieder begrijpelijk taalgebruik;
- Is een goede debater en onderhandelaar;
- Moet bij voorkeur meer specifieke doelgroepen aanspreken;
- Is een netwerker en heef een groot netwerk in verwante organisaties;
- Kan goed luisteren naar verhalen uit de samenleving en gebruikt deze voor politieke meningsvorming;
- Is een teamspeler;
- Is stressbestendig, kan presenteren onder druk en op cruciale momenten;
- Is in staat en bereid tot kritische zelfreflectie en staat open voor coaching en kritiek;
- Is in staat om het verkiezingsprogramma helder uit te dragen.
Om deze kwaliteiten tot hun recht te laten komen, zijn een goede gezondheid en een evenwichtige thuissituatie noodzakelijk.
Gewenste variëteit van de kandidatenlijst
Bij het samenstellen van een optimale kandidatenlijst voor de ChristenUnie moet rekening worden gehouden met diverse selectiecriteria die in lijn zijn met onze kernwaarden en missie, het heersende politieke en maatschappelijke klimaat, visie en strategie voor de komende periode, etc. De selectiecommissie dient in haar advies rekening te houden met de belangrijkste selectieassen en hiërarchie van relevante beleidsterreinen.
Geslacht:
Het bestuur streef naar een kandidatenlijst met een balans in m/v verhouding met een maximale bandbreedte van 60/40.
Opleidingsniveau:
Ten minste HBO werk en denkniveau.
Geografische spreiding:
Evenwichtige verdeling over de Groninger wijken en dorpen.
Religieuze (denominaties) en etnische spreiding:
Evenwichtige verdeling over de Christelijke denominaties in Groningen.
Verhouding beroepsoriëntatie en maatschappelijke posities:
Overheid/bedrijfsleven/leidinggevend/uitvoerend/adviserend/ondernemerschap.