10 resultaten
van ons werk in de Groningse gemeenteraad
van ons werk in de Groningse gemeenteraad
De gemeente Groningen vindt dat sport en bewegen voor iedereen mogelijk moeten zijn, dus ook voor mensen met een beperking. Niet alleen omdat het gezond is, maar ook omdat sport verbindt. De beweegcoach inclusief Sporten helpt om een passende sport te vinden en drempels weg te halen.
Toegang tot cultuur moet geen luxe zijn. Het project "Cultuur in de Wijk" zodat iedere inwoner, in het bijzonder kinderen, in aanraking kan komen met cultuur. op een laagdrempelige manier.
Wij zetten jongerencoaches in een aantal wijken is om jongeren te begeleiden die risicovol gedrag vertonen. Van de Regiodeal is hier dekking voor t/m 2023, wij stellen vanaf 2024 210 duizend euro beschikbaar zodat dit belangrijke werk doorgaat.
Wij zetten ons in voor een toegankelijk Groningen voor iedereen. Om dat in goede banen te leiden trekken wij middelen uit voor de aanstelling van een coördinator als intern en extern aanspreekpunt.
Het Overweeghuis is begonnen als een burgerinitiatief om vrouwen die in de prostitutie zijn vastgelopen een rustige en veilige plek te bieden. We continueren het Overweeghuis en zorgen voor structurele financiële ondersteuning.
Tijdens Corona zagen we dat opvang van daklozen in individuele kamers rust geeft, en ruimte voor perspectief. Ook laten we de winterregeling los: opvang is niet afhankelijk van de gevoelstemperatuur, maar de hele winter door beschikbaar.
Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. Daarom is het van belang dat zij goed worden ondersteund en toegang hebben tot bijvoorbeeld respijtzorg. We stellen 150 duizend euro in de jaren 2023-2026 per jaar beschikbaar voor de verbetering van de ondersteuning aan mantelzorgers.
Wij investeren niet alleen in passende woningen voor inwoners, maar ook in passende woonvormen. Daarbij kijken we niet alleen naar fysieke behoeften, maar ook sociale aspecten. Zo bestrijden we eenzaamheid.
Het sport- en cultuurfonds voor volwassenen geeft inwoners die van een inkomen van onder of net boven bijstandsniveau moeten rondkomen de mogelijkheid mee te doen, ondanks hun financiële situatie.
Wij investeren door deze begroting structureel 300 duizend euro in de strijd tegen seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting.
De gemeente Groningen vindt dat sport en bewegen voor iedereen mogelijk moeten zijn, dus ook voor mensen met een beperking. Niet alleen omdat het gezond is, maar ook omdat sport verbindt. De beweegcoach inclusief Sporten helpt om een passende sport te vinden en drempels weg te halen.
Toegang tot cultuur moet geen luxe zijn. Daarom ondersteunen wij VRIJDAG om 5 cultuurcoaches in 5 wijken actief te laten zijn, zodat iedere inwoner, in het bijzonder kinderen, in aanraking kan komen met cultuur. Dit kan op scholen, buurthuizen en andere laagdrempelige plekken.
Voor de structurele borging van deze activiteiten stellen we 150 duizend euro vanaf 2023 beschikbaar.
Wij zetten jongerencoaches in een aantal wijken is om jongeren te begeleiden die risicovol gedrag vertonen. Samen met de jongere en het gezin werken de coaches intensief aan het maken van andere, positievere keuzes als het gaat om bijvoorbeeld onderwijs, werk en vrijetijdsbesteding. Van de Regiodeal is hier dekking voor t/m 2023, wij stellen vanaf 2024 210 duizend euro beschikbaar voor het continueren van die inzet.
Wij zetten ons in voor een toegankelijk Groningen voor iedereen. Dat gaat om fysieke toegankelijkheid, maar ook digitale toegankelijkheid en toegankelijke sport- en cultuurvoorzieningen. Kortom: het raakt alle aspecten van de gemeente. Om dat in goede banen te leiden trekken wij middelen uit voor de aanstelling van een coördinator als intern en extern aanspreekpunt.
Het Overweeghuis is begonnen als een burgerinitiatief om vrouwen die in de prostitutie zijn vastgelopen een rustige en veilige plek te bieden. We continueren het Overweeghuis en zorgen voor structurele financiële ondersteuning.
De positieve ervaringen met individuele kamers voor daklozen uit de Coronacrisis hebben we meegenomen voor de reguliere winteropvang. Dat vereist wel meer ruimte, wat we dit jaar oplossen met het inhuren van een slaapboot. Ook laten we de winterregeling los: in plaats van dat de opvang pas bij een gevoelstemperatuur van 0°C wordt opgeschaald, is deze de hele wintermaanden door beschikbaar. Daarbij is de opvang 24 uur per dag open en hebben deze inwoners zoveel mogelijk een kamer voor zichzelf.
Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. Anderen helpen is voor hen een vanzelfsprekendheid, maar de druk op mantelzorgers is groot. Gezien de vergrijzing de komende jaren zal die alleen maar toenemen. Daarom is het van belang dat zij goed worden ondersteund en toegang hebben tot bijvoorbeeld respijtzorg. Zo willen we dat mantelzorgers beter in beeld worden gebracht en willen we van mantelzorgers weten hoe we intensieve mantelzorgers beter kunnen ondersteunen en wat de behoefte is van thuiswonende dementerende inwoners.
We stellen 150 duizend euro in de jaren 2023-2026 per jaar beschikbaar voor de verbetering van de ondersteuning aan mantelzorgers op basis van de onderzoeksresultaten
Wij investeren niet alleen in passende woningen voor inwoners, maar ook in passende woonvormen. Dat houdt in dat we niet alleen kijken naar de fysieke behoeften van bijvoorbeeld ouderen die langer zelfstandig thuis willen wonen, maar ook naar sociale aspecten, zoals het tegengaan van eenzaamheid. We zetten ons in voor de ontwikkeling van onconventionele woonvormen zoals hofjes en voor huisvesting van kwetsbare doelgroepen bij bouwprojecten.
Wij stellen vanaf 2023 557 duizend euro structureel en in 2023 en 2024 incidenteel 50 duizend euro beschikbaar voor het uitvoeren van de woonzorgvisie.
Armoede gaat gepaard met sociale uitsluiting: het niet mee kunnen doen met de samenleving. We willen inwoners die in armoede verkeren de mogelijkheid bieden mee te doen met sport en/of cultuuractiviteiten of zich aan te sluiten bij een vereniging. Het sport- en cultuurfonds voor volwassenen geeft inwoners die van een inkomen van onder of net boven bijstandsniveau moeten rondkomen de mogelijkheid mee te doen, ondanks hun financiële situatie. Mede door onze inzet wordt dit ook na 2022 voorgezet. Hiervoor stelt de gemeente structureel 300 duizend euro beschikbaar.
Mensenhandel, dwang en uitbuiting vinden dagelijks plaats, ook in Nederland en ook in Groningen. Wij investeren door deze begroting structureel 300 duizend euro in de strijd tegen seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting. Hiermee maken we extra middelen vrij voor hulp en opvang voor slachtoffers en het opsporen van daders. Er komen ook bewustwordingscampagnes, zodat mensenhandel door inwoners eerder als dusdanig wordt herkend en gesignaleerd.