Mijn bijdrage tijdens spoeddebat over boerenprotest in Groningen

466D72FC-88D5-434D-B0F7-585358112ABD.JPG
TOP5CU-8210.jpg
Door Tessa Moorlag op 16 oktober 2019 om 16:23

Mijn bijdrage tijdens spoeddebat over boerenprotest in Groningen

Vandaag vond het actualiteitendebat plaats over de demonstraties van afgelopen maandag. Hieronder lees je wat ik namens de ChristenUnie gemeente Groningen over het boerenprotest zei.  

Voorzitter, een aantal jaren geleden liep ik met een vriendin in de Poelestraat. Daar werden we ineens de stadsgarderobe in getrokken door de beveiliging, omdat er ME-busjes aan kwamen rijden. Een aantal supporters van Aberdeen was op weg naar de supporters van FC Groningen om de strijd aan te gaan. De bewaker zei tegen ons: “Blijf achter me staan, ik hou er twee, ik hou er drie, maar meer niet!” We zagen de ME-busjes aan komen rijden en gewapende mannen uit de busjes springen.

Op dat moment dacht ik: “Huh, gebeurt dit hier, in mijn stad?!” Ik was in de wellicht naïeve veronderstelling dat het toch aardig veilig in onze stad was, maar op dat moment voelde dat even niet zo. En toch, toen ik er later nog eens over nadacht, besefte ik hoe vaak het eigenlijk gebeurt dat een aantal supporters bij een voetbalwedstrijd doordraait door adrenaline of groepsvorming en dat ze het daarmee voor de rest verpesten.

Dit is, naar onze mening, wat hier afgelopen maandag ook is gebeurd. Een paar boeren die niet meer helder konden denken, dingen sloopten en mensen bedreigden. De ChristenUnie vindt het erg jammer dat een klein aantal het hierbij als het ware verpest voor al die andere boeren die netjes hun trekker parkeerden in keurige rijen op onder andere de Vismarkt en Grote Markt.

Wat dit kleine aantal mensen deed is natuurlijk ontoelaatbaar. Dingen slopen en mensen bedreigen is onacceptabel. We zijn dan ook tevreden met de aanpak van de driehoek. De mensen die acties hebben verricht die niet in overeenstemming zijn met de wet, zijn opgepakt. De oproep van minister Schouten willen we dan ook nog eens herhalen: “Boeren, houd je aan de wet.” Verpest het niet voor de rest maar gedraag je netjes, zoals het hoort.

Het gevoel van onveiligheid dat werd gecreëerd is iets wat we niet willen in onze gemeente. Mensen moeten kunnen protesteren, maar bedreigen en geweld gebruiken is iets wat niet mag gebeuren. We willen onze respect uitspreken richting de politie die kalm bleef en naar ons idee de situatie onder controle had.

Voorzitter, de ChristenUnie heeft het idee dat de protestactie in grote lijnen netjes is verlopen. De trekkers stonden keurig geparkeerd op de Grote Markt, de Vismarkt en langs de weg bij de A-kerk. Het gaf niet alleen mooie plaatjes vanaf de Martinitoren, maar het laat ook een duidelijk signaal zien. De boeren hebben zich in grote getalen verzameld en geven aan dat ze het niet meer zien zitten. Dit heeft niet enkel met het stikstofbeleid te maken, maar met een opeenstapeling van zaken door de jaren heen. We moeten niet vergeten dat veel boeren in onze omgeving te maken hebben met huizen waar scheuren in de muren zitten vanwege de aardbevingsproblematiek, met tegeltjes die los aan de badkamermuur hangen, met schuren waarvan de kwaliteit betreurenswaardig is. We hebben het idee dat het niet alleen meer over stikstof gaat maar over meer dan dat.

De boeren beseffen naar ons idee dat het stikstof probleem niet te ontkennen is en ze willen hierin mee denken. Ze willen met de overheid kijken naar oplossingen, naar een stip aan de horizon. We wensen onze minister in Den Haag en onze collega’s in de provincie hierin alle wijsheid en zegen toe.

Labels: , ,