Den Haag dekt niet alle kosten van het wietexperiment, ChristenUnie verbaasd

Joint, wiet.jpg
TOP5CU-8147.jpg
Door Gerben Brandsema op 5 februari 2020 om 20:00

Den Haag dekt niet alle kosten van het wietexperiment, ChristenUnie verbaasd

Vandaag bespreekt de gemeenteraad een brief van het college over de voortgang van het experiment gesloten coffeeshopketen, ook wel het wietexperiment genoemd. De gemeente Groningen is één van de tien gemeenten die meedoet aan het landelijke experiment. Het experiment moet duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is.

Toen de gemeenteraad vorig jaar sprak over de vraag om ons als gemeente wel of niet aan te melden voor het landelijke experiment heeft de ChristenUnie, net zoals een aantal andere fracties, aangegeven dat we er vanuit gaan dat het Rijk de kosten zal dekken. De voormalige burgemeester Den Oudsten heeft ook aangegeven dat het de inzet van het college is dat het de gemeente geen geld gaat kosten. Recent heeft de huidige burgemeester, Koen Schuiling, ook aangegeven dat het niet zo kan zijn dat Groningen geld moet gaan betalen voor het experiment, terwijl straks meer gemeenten profijt hebben van het experiment dat nu in tien gemeten opgezet gaat worden.

Wij vinden dat het Rijk deze kosten moet dekken. Het college van burgemeester en wethouders meldt echter dat het Rijk niet de intentie heeft om dit te doen.  Ik ben hier verbaasd over. Het Rijk wil graag een experiment, Groningen steekt zijn nek uit, maar dan verwacht de ChristenUnie ook boter bij de vis; volledige dekking van de kosten. De ChristenUnie steunt dit als onderdeel van het coalitieakkoord. In de raadscommissie heb ik aan de burgemeester gevraagd hoe hij de houding van het Rijk beoordeelt. Wanneer hier geen verandering in optreedt komt er een moment dat we opnieuw moeten gaan afwegen of we nog verder willen met het experiment.

Attachments

Deel dit bericht

Labels:

Reacties

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.