Berichten geschreven door Gerben Brandsema

 1. Jongen tegen Hek
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 14 januari 2022

  ChristenUnie Groningen: Onvoldoende zicht op minderjarige jongens in de prostitutie

  Onze fractie maakt zich zorgen over de positie van (minderjarige) jongens die seksueel worden uitgebuit. Er is totaal geen zicht op minderjarige jongens in de prostitutie, zo blijkt uit het vorige maand verschenen rapport van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en hulpverleningsorganisatie Lumens. 

  In vijf jaar tijd kwamen slechts 45 jongens in beeld bij officiële instanties, tegenover ruim 1.100 meisjes. Dat is een bizar verschil, vindt onze fractie. Het verschil klopt volgens hulpverleners en slachtoffers zelf ook niet. Dat komt door verschillende redenen: er kunnen bijvoorbeeld taboes rusten op het vragen om hulp, op geaardheid en op het hardnekkige idee dat mannen geen slachtoffer horen te zijn.

  lees meer
 2. Stadhuis Groningen.jpeg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 10 november 2021

  Onze bijdrage tijdens het begrotingsdebat

  Martinitoren, MartiniPlaza, Martini ziekenhuis, Martini hotel, Martinikerk, Martinistad. Voorzitter, Groningen heeft iets met Martini. Sint-Martinus, oftewel Martinus van Tours, was bisschop van de Franse stad Tours, en is de beschermheilige van onze stad. Deze heilige is gestorven op 11 november in het jaar 397, en tot op de dag van vandaag vieren vele kinderen, ook morgen weer, Sint-Maarten. Sint-Maarten leefde als kluizenaar. Zijn bezit gaf hij aan de armen. Op een winterse koude dag ontmoette hij een verkleumde bedelaar. Hij had alleen nog maar zijn mantel. Martinus pakte zijn zwaard, sneed het doormidden en gaf de bedelaar de helft van zijn mantel. 's Nachts droomde hij dat hij Jezus zag, die die halve mantel droeg, waarbij hij herinnerd werd aan de woorden uit het Bijbelboek Matteüs: "Ik was naakt en u hebt mij gekleed. […] Alles wat u gedaan hebt voor één van de geringsten van mijn broeders of zusters, dat hebt u voor Mij gedaan". Martinus wist genoeg, hij wilde Jezus Christus volgen als een kluizenaar.

  lees meer

  Labels:

 3. Mensenhandel prostitutie.jpg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 6 juli 2021

  Leer hotelmedewerkers signalen van illegale prostitutie en mensenhandel herkennen

  Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer tussen de 5000 en 7000 slachtoffers van mensenhandel. Een groot deel hiervan is slachtoffer van seksuele uitbuiting. Vanuit verschillende hoeken is daarnaast gebleken dat door de coronamaatregelen een toename is van illegale prostitutie in hotels, vakantieparken en woningen. Deze signalen vinden wij zorgelijk, en willen daarom dat de bewustwording bij hotelmedewerkers in het herkennen van mensenhandel en illegale prostitutie wordt vergroot.

  lees meer
 4. smok&vot.jpg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 23 juni 2021

  Verander de naam van ‘Zoen en Vroem’ naar ‘Smok & Vot’

  Op de locatie van het voormalige Treslinghuis worden nieuwe appartementen en een integraal kindcentrum gebouwd, inclusief een Kiss & Ride aan de Klaprooslaan met de naam ‘Zoen & Vroem’. Samen met de PvdA denken dat dit nog net een slag mooier kan en willen we dat de naam wordt veranderd in de Groningse term ‘Smok & Vot’, en dat dit ook gaat gelden voor toekomstige ‘Smok & Vot’ stroken.  

  lees meer
 5. Middelbare school.jpg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 21 juni 2021

  Zorgen over seksueel geweld bij kinderen

  Dinsdag 8 juni is de nieuwe dadermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2015-2019 uitgebracht. Uit deze monitor blijkt dat er de afgelopen jaren in de aanpak van daders van seksueel geweld tegen kinderen weinig lijkt te zijn veranderd. Deze constatering baart onze fractie zorgen. We willen meer inzicht krijgen in de situatie in Groningen en hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

  lees meer
 6. stolpersteine.jpeg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 4 mei 2021

  Stolpersteine poetsen in de Schilderswijk

  Vanmiddag heeft onze fractie samen met Stichting Stolpersteine Schilderswijk verschillende Stolpersteine in de Jozef Israelsstraat schoongemaakt. Stolpersteine (‘struikelstenen’) zijn gedenksteentjes die op plekken liggen waar slachtoffers van de Holocaust hebben gewoond. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Met de schoonmaakactie willen op deze nationale herdenkingsdag extra aandacht geven aan de verschrikkingen van de oorlogsjaren. De afgelopen dagen zijn veel mensen die met de Stichting Stolpersteine Schilderswijk verbonden zijn al druk bezig geweest om alle steentjes in de wijk schoon te poetsen, en vandaag was de Jozef Israelsstraat aan de beurt. 

  lees meer
 7. Gezond
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 28 april 2021

  Lokaal preventieakkoord voor een gezonder Groningen

  Afgelopen november is Groningen uitgeroepen tot gezondste stad van Nederland. Daarnaast behoort Groningen tot één van de gelukkigste steden van Europa. Maar tegelijkertijd kent Groningen ook een andere kant. Een kant waar één op de zes kinderen opgroeit in armoede en waar de levensverwachting nog altijd onder het landelijk gemiddelde ligt. Dit laat zien dat er aandacht nodig blijft voor het gezondheidsbeleid in onze gemeente.

  lees meer
 8. geld en paspoort.jpg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 13 april 2021

  Raadsfracties vragen college van B&W naar stand van zaken motie ‘Nationaliteit Onbekend’

  Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 31 oktober 2019 is door de ChristenUnie, de Partij voor de Dieren, GroenLinks, de SP, D66, het CDA en de Partij van de Arbeid de motie Nationaliteit Onbekend ingediend en unaniem aangenomen. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en zijn we benieuwd naar hoe het ervoor staat met de uitvoering van de ingediende motie. Daarom stellen we vandaag samen met de andere fracties vragen aan het college van B&W. 

  lees meer
 9. Licht tunnel
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 17 februari 2021

  Een periode van aftellen

  Vandaag is Aswoensdag, en begint het aftellen naar Pasen. In deze veertig dagen – de zondagen tellen niet mee – bereiden christenen wereldwijd zich voor op de herdenking van Jezus’ kruisiging en opstanding. Deze periode kent vele namen: veertigdagentijd, vastentijd, of lijdenstijd en wordt in de verschillende christelijke tradities anders vormgegeven. Veel christenen kiezen ervoor, om in deze periode te vasten, zich van iets te onthouden. Traditioneel is dat vaak vlees – Carnaval, het grote feestgedruis voor de vastentijd is waarschijnlijk afgeleid van het Latijn “vaarwel vlees”. Tegenwoordig is het vasten diverser geworden en laten mensen ook alcohol of koffie staan, en de afgelopen jaren doet afstand nemen van sociale media het ook goed. Welke gewoonten, welke afleidingen houden mij in het dagelijkse leven in hun greep? Zelfbeheersing, zo is het idee, schept ruimte voor inkeer en bezinning.  

  lees meer
 10. Stadhuis Groningen.jpeg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 12 november 2020

  Woordvoering Gerben Brandsema begroting 2021

  Twee weken geleden ben ik vader geworden. Dat is een bijzondere en speciale gewaarwording. Niet alleen het krijgen van een dochter, maar ook het volgende. Een bevalling in het UMCG waar je na één telefoontje terecht kunt, de kraamverzorgster die een dag later nadat we een uurtje thuis waren op de stoep stond en ons de eerste week op weg hielp, de GGD die in diezelfde week langskwam voor een hielprik en een gehoortest van onze dochter. En mijn vrouw en ik hoefden amper wat te doen voor al die ondersteuning. Ik wil er maar mee aangeven dat we in een ontzettend welvarend land leven waar we over het algemeen de zaken erg goed voor elkaar hebben. 

  lees meer

  Labels: