Berichten geschreven door Gerben Brandsema

 1. Stadhuis Groningen.jpeg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 12 november 2020

  Woordvoering Gerben Brandsema begroting 2021

  Twee weken geleden ben ik vader geworden. Dat is een bijzondere en speciale gewaarwording. Niet alleen het krijgen van een dochter, maar ook het volgende. Een bevalling in het UMCG waar je na één telefoontje terecht kunt, de kraamverzorgster die een dag later nadat we een uurtje thuis waren op de stoep stond en ons de eerste week op weg hielp, de GGD die in diezelfde week langskwam voor een hielprik en een gehoortest van onze dochter. En mijn vrouw en ik hoefden amper wat te doen voor al die ondersteuning. Ik wil er maar mee aangeven dat we in een ontzettend welvarend land leven waar we over het algemeen de zaken erg goed voor elkaar hebben. 

  lees meer

  Labels:

 2. Boerderij.jpg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 11 november 2020

  Maak onderscheid tussen Stad en Ommeland bij toeristenbelasting

  Door de herindeling van de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer is toeristenbelasting ook in Ten Boer gaan gelden. Het tarief in de gemeente Groningen is €3,70, wat een stuk hoger is dan de tarieven in omliggende gemeenten. Omdat de voormalige gemeenten Ten Boer en Haren meer concurreren met buurgemeenten in het landelijk gebied dan met de stad Groningen, vindt de ChristenUnie het logischer om het tarief van de toeristenbelasting in Haren en Ten Boer te verlagen naar de tarieven in de buurgemeenten.

  lees meer
 3. Knack.be.jpg
  Oog voor elkaar logo blauw.jpg TOP5CU-8147.jpg
  Door ChristenUnie Groningen, Gerben Brandsema op 28 oktober 2020

  ChristenUnie Groningen bezorgd over gevolgen coronacrisis op mentale gezondheid jongeren

  De ChristenUnie maakt zich zorgen om de gevolgen die de coronacrisis kan hebben op de mentale gezondheid, met name onder jongeren. Daarmee delen wij de zorgen van de Nederlandse Geestelijke gezondheidszorg (ggz), waar de NOS recent over berichtte. De ggz roept op tot een gezamenlijke aanpak met onder anderen huisartsen, het wijkteam, woningbouwcorporaties en politie. De ChristenUnie vraagt zich af of een gezamenlijke aanpak in de gemeente Groningen mogelijk is. Daarom stellen wij vandaag vragen aan het college van burgemeester en wethouders. 

  lees meer
 4. drafsport.jpg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 3 september 2020

  De toekomst van de drafbaan

  Groningen beschikt sinds 1913 over een prachtig park in het zuidwesten van de stad, het Stadspark. Aan de Stadjers geschonken door wijlen Jan Evert Scholten. Onderdeel van het Stadspark is de drafbaan, waardoor er al meer dan honderd jaar op dezelfde plek wordt gedraafd. Nu investeringen nodig zijn om de drafsport voor de lange termijn te behouden rijst de vraag of we hier als gemeente in willen investeren. De ChristenUnie kiest ervoor dit niet te doen, en hieronder licht ik toe waarom we die keuze gemaakt hebben.

  lees meer

  Labels:

 5. groningen-1784141.jpg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 16 mei 2020

  Wat de toekomst brengen moge

  Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Heren hand. De eerste zin van een lied dat velen van ons kennen. Een lied waarbij elke zin raak is en op vele momenten in het leven toepasbaar is. Ook in deze tijd, een tijd van onzekerheid, van afstand, van bezorgdheid en soms van verlies is het een krachtige tekst dat ons rust, vertrouwen, hoop en bemoediging mag geven.

  lees meer

  Labels:

 6. Bedelen.jpg
  TOP5CU-8147.jpg TOP5CU-8210.jpg
  Door Gerben Brandsema, Tessa Moorlag op 13 mei 2020

  ChristenUnie en Groenlinks: verlaag financiële en juridische drempels voor dak- en thuislozen

  Dak- en thuisloosheid is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Zo verdubbelde het aantal daklozen volgens het CBS in 10 jaar tijd van 17.800 naar 39.300 in 2018. We maken ons daarom zorgen over de toename van het aantal dak- en thuislozen in ons land. De groep dak- en thuislozen bestaat voor een steeds groter deel uit mensen die door financiële omstandigheden hun huis hebben verloren, zo blijkt uit data van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Deze groep daklozen wordt ook wel 'economisch daklozen' genoemd. De verwachting is dat door de coronacrisis het aantal economische daklozen de komende jaren zal toenemen. 

  lees meer

  Labels:

 7. Coronavirus.jpg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 17 maart 2020

  Bidden en werken

  Opeens staat het leven grotendeels stil. Deze crisis zal de komende periode veel van ons allen vragen, op manieren die we nu nog niet kunnen overzien. Juist in deze lastige tijd moeten we oog voor elkaar hebben. Een oude christelijke spreuk luidt ‘Ora et Labora’, wat betekent: bid en werk. Dat is nu ook wat we mogen doen: onze handen vouwen én onze handen uit de mouwen steken voor onze naasten.

  lees meer
 8. P1060518-1024x576.jpg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 4 maart 2020

  Behoud Kardinge als sportcomplex voor de gehele regio

  Sportcentrum Kardinge is bijna 30 jaar oud. Vanaf 24 december 1993 konden ‘Stad en provincie bezit nemen van het sportcentrum’, zo is te lezen in een krantenartikel uit het Nieuwsblad van het Noorden van die datum. Kardinge vervult een functie voor de omliggende wijken, de stad en de regio. Als grootste multifunctionele sportcentrum van Noord-Nederland lijkt het me daarom goed dat Kardinge deze regionale functie ook naar de toekomst toe blijft vervullen.

  lees meer

  Labels:

 9. Nachtclub op de Wallen.jpg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 2 maart 2020

  ChristenUnie Groningen maakt zich zorgen over aanpak mensenhandel en misstanden in de prostitutie

  De Groningse gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie maakt zich zorgen over het toezicht op misstanden in de prostitutie en de aanpak van mensenhandel in de gemeente Groningen. De Nationale Politie heeft laten weten per 1 april te stoppen met de controle van bordelen, waardoor ambtenaren van de gemeente deze controles zelf moeten gaan uitvoeren.

  lees meer

  Labels:

 10. Joint, wiet.jpg
  TOP5CU-8147.jpg
  Door Gerben Brandsema op 5 februari 2020

  Den Haag dekt niet alle kosten van het wietexperiment, ChristenUnie verbaasd

  Vandaag bespreekt de gemeenteraad een brief van het college over de voortgang van het experiment gesloten coffeeshopketen, ook wel het wietexperiment genoemd. De gemeente Groningen is één van de tien gemeenten die meedoet aan het landelijke experiment. Het experiment moet duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is.

  lees meer

  Labels: