De start van het nieuwe schooljaar

Blog start schooljaar
peter_vierkant.jpg
Door Peter Rebergen op 5 september 2024 om 13:44

De start van het nieuwe schooljaar

Een pluim aan alle leerkrachten

Het is zover....

De scholen beginnen weer. Scholieren, studenten, leerkrachten en docenten hebben de zomervakantie kunnen gebruiken om uit te rusten van het harde werk van vorig jaar. En nu is het dan zover dat ze weer aan de slag mogen.

En ieder jaar kun je dan weer versteld staan van wat er gebeurt, in grote groepen fietsen scholieren naar school, bussen en treinen puilen uit van de studenten en in de studentensteden is er geen kamer meer te krijgen. Studentensteden leven weer helemaal op en iedereen maakt zich op voor wat komen gaat.


En in dat verband wil ik nu de aandacht vestigen op de leerkrachten en docenten. Zij hebben de belangrijke taak om scholieren studenten weer op te vangen, te begeleiden, te stimuleren en verder te brengen. Ouders vertrouwen hun kinderen weer toe aan de leerkracht die voor de groep staat en leerkrachten zet zich in om een veilige en stimulerende leeromgeving te creëren. En dat vraagt, zeker in de eerste weken, veel van de leerkracht of docent. Zij moeten gelijk volle bak aan de slag. En sommigen zullen zeggen dat dat ook wel mag na zoveel vakantie, maar van mij krijgen alle leerkrachten en docenten een dikke pluim. Want het is niet niks, onderwijs is de basis voor het maatschappelijk leven en de leerkracht of docent heeft daar een heel belangrijke rol en daarvoor is waardering op z’n plek.