Eerlijke Energietransitie

Modern Green Energy Solution Project Presentation.pdf
Shoot CU Groningen 2024 Laurent
Door Laurent Dwarshuis op 2 april 2025 om 13:10

Eerlijke Energietransitie

Christelijk en eerlijk verduurzamen 

Hype? 
Soms lijkt het in het nieuws alsof heel Nederland aan het verduurzamen is. Ik zie reclames voor warmtepompen, zonnepanelen en zelfs thuisbatterijen langskomen. Is het een hype of helpt het de samenleving? Als raadslid van de ChristenUnie ben ik overtuigd van het laatste. We moeten van het gas af.  

Aardbevingen en opwarming van de aarde willen we niet 
Gaswinning heeft in Groningen ontzettend veel ellende opgeleverd. Schade aan huizen en heel veel schade aan mensen. Zij leven nu nog elke dag met de afhandeling van de schade, de onzekerheid of er nieuwe aardbevingen komen in Groningen is gelukkig gestopt en we weten dat gebruik van aardgas zorgt voor klimaatverandering. 

Rijke Nederlander heeft geprofiteerd, energietransitie moet nu eerlijker 

Tegelijk zien we als ChristenUnie dat mensen met een goed inkomen en een eigen huis de afgelopen jaren hebben geprofiteerd van subsidies voor isolatie, zonnepanelen en elektrische auto's.  

Al deze subsidies hebben gewerkt, maar het is best raar als je bedenkt dat de rijke Nederlanders meer bijdragen aan klimaatvervuiling dan arme Nederlanders. De rijken vliegen vaker, rijden meer in de auto en gebruiken meer stroom en gas.  

Een christelijke manier van duurzamer gaan leven moet zich wat ons betreft richten op een eerlijke, sociale energietransitie. Het moet betaalbaar zijn en behapbaar zijn voor elke inwoner. Of hij of zij een woning huurt of een eigen woning heeft, ongeacht het inkomen.  

De Groningse coalitie van ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en de SP zetten hier vol op in. Er zijn gemeentelijke regelingen voor verduurzaming naast de goede financiering die het Warmtefonds biedt. Dit landelijke fonds geeft aan veel Nederlanders renteloze leningen, als zij de isolatie van hun woning niet zelf kunnen betalen.  

Gegarandeerde verduurzaming voor elke huiseigenaar 
Maar het is best een wirwar. En veel mensen –zo weten we nu, dankzij de gemeentelijke inzet- durven niet alle subsidies aan te vragen omdat er geen waarborgen zijn. Misschien blijkt achteraf dat je toch geen recht had op de subsidie. Een flinke drempel. Daarom heeft de gemeente gepionierd en gaat nu een waarborgfonds inrichten. Iedereen kan meedoen, geld mag geen belemmering blijven.  

Afgelopen woensdag heeft de gemeenteraad deze veranderingen van probeersel omgezet naar definitief beleid. Ook heeft de gemeenteraad ingestemd met vangnetregelingen voor huiseigenaren met een kleine portemonnee die een woning bezitten in een Vereniging van Eigenaren (VVE).  
 
Zo maken we voor iedereen een duurzame woning mogelijk. Christelijk, sociaal, duurzaam. Dat is omzien naar elkaar.