Een waardevol resultaat: meerderheid gemeenteraad staat achter strengere aanpak lachgas

Lachgas.jpg
TOP5CU-8147.jpg
Door Gerben Brandsema op 27 november 2019 om 15:15

Een waardevol resultaat: meerderheid gemeenteraad staat achter strengere aanpak lachgas

Vandaag werd duidelijk dat een meerderheid van de gemeenteraad achter de collegeplannen voor een strengere aanpak van lachgas staat. Eerder stelde de ChristenUnie Groningen met de SP, 100% Groningen en het CDA schriftelijke vragen over de verontrustende stijging in het gebruik van lachgas. Vandaag hebben deze schriftelijke vragen geresulteerd in concreet beleid. In mijn ogen een mooi resultaat!

Door de nieuwe plannen worden de verkoop en het gebruik van lachgas verboden bij evenementen in de openbare ruimte. Dit verbod geldt ook voor evenementen in de niet-openbare ruimte als het evenement veel jongeren van onder de 18 aantrekt. Daarnaast wordt de verkoop in de openbare ruimte (venten) verboden in bijvoorbeeld het uitgaansgebied, de binnenstad en rondom het stadspark. Op andere plekken in de gemeente wordt de verkoop verboden als deze aantoonbare overlast oplevert. 

Naast deze maatregelen zorgen de nieuwe plannen voor een strengere controle op de opslag en het vervoer van lachgas. Het opslaan en vervoeren van lachgas is legaal, maar wel verbonden aan wetgeving. Deze wetgeving zal in de toekomst strenger gehandhaafd worden. Tenslotte heeft het college besloten boetes uit te delen indien gebruikers van lachgas het afval, zoals balonnen en lachgaspatronen, niet opruimen. 

Ik ben zeer te spreken over dit pakket aan maatregelen. Het is goed om te zien dat onze schriftelijke vragen een passend gevolg hebben gekregen.

Labels: