ChristenUnie roept op tot vluchtelingenopvang in gastgezinnen

hand
peter_vierkant.jpg
Door Peter Rebergen op 4 maart 2022 om 16:37

ChristenUnie roept op tot vluchtelingenopvang in gastgezinnen

Na het voorbeeld van andere fracties in het land hebben wij schriftelijke vragen gesteld over een samenwerking met Takecarebnb in onze gemeente. Wij zien kansen in het initiatief Takecarebnb, waarmee vluchtelingen die wachten op een woning maximaal drie maanden bij een gastgezin logeren. We hebben het college gevraagd om te onderzoeken hoe de gemeente Groningen en de organisatie zou kunnen samenwerken.

Takecarebnb maakt het voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning mogelijk om sneller een leven op te bouwen in de koppelgemeente. Het gastgezin helpt de vergunninghouder bij het wegwijs worden in de nieuwe woonplaats. Zo bevordert het verblijf de kennismaking met de Nederlandse taal en cultuur. Ook bouwen de vergunninghouders door de logeerregeling een sociaal– en economisch netwerk op in hun toekomstige gemeente, waarop zij vaak ook na het logeren op terug kunnen vallen.

Bij de vragen hebben we benadrukt dat de nood hoog is: op dit moment wachten duizenden vluchtelingen met een verblijfsvergunning in het asielzoekerscentrum op een woning. Dat zijn mensen die gewoon het recht hebben om hier te verblijven, maar er is geen woning beschikbaar. Ze leven geïsoleerd van de Nederlandse maatschappij.

De huidige situatie in Oekraïne maakt goede doorstroom in de opvang alleen maar urgenter. Wij horen ook dat mensen graag vluchtelingen willen opvangen. Groningers zijn gastvrij, het zou mooi zijn als de gemeente dat helpt faciliteren.

Labels: , ,