Berichten over Vluchtelingen

 1. hand
  peter_vierkant.jpg
  Door Peter Rebergen op 4 maart 2022

  ChristenUnie roept op tot vluchtelingenopvang in gastgezinnen

  Na het voorbeeld van andere fracties in het land hebben wij schriftelijke vragen gesteld over een samenwerking met Takecarebnb in onze gemeente. Wij zien kansen in het initiatief Takecarebnb, waarmee vluchtelingen die wachten op een woning maximaal drie maanden bij een gastgezin logeren. We hebben het college gevraagd om te onderzoeken hoe de gemeente Groningen en de organisatie zou kunnen samenwerken.

  Takecarebnb maakt het voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning mogelijk om sneller een leven op te bouwen in de koppelgemeente. Het gastgezin helpt de vergunninghouder bij het wegwijs worden in de nieuwe woonplaats. Zo bevordert het verblijf de kennismaking met de Nederlandse taal en cultuur. Ook bouwen de vergunninghouders door de logeerregeling een sociaal– en economisch netwerk op in hun toekomstige gemeente, waarop zij vaak ook na het logeren op terug kunnen vallen.

  lees meer
 2. Tentenkamp Moria
  Oog voor elkaar logo blauw.jpg
  Door ChristenUnie Groningen op 15 september 2020

  Waarom wij de oproep aan het kabinet om meer te doen voor vluchtelingen kamp Moria ondertekenen

  Afgelopen week was er veel te doen rondom de brand in kamp Moria op Lesbos, waardoor meer dan 12.000 kwetsbare vluchtelingen zonder onderdak, eten en drinken kwamen te zitten. Na de brand ontstond snel de discussie wie deze brand had veroorzaakt, en werd door sommigen zelfs gesteld dat het 'de eigen schuld' van de vluchtelingen was. Voor onze fractie staat echter als een paal boven water dat deze brand, zelfs als die door een tiental vluchtelingen is aangestoken, niet aan de overige 12.000 kwetsbare vluchtelingen kan worden toegeschreven, en dat Nederland in samenwerking met Europa in actie moet komen om deze kwetsbare mensen te evacueren en in veiligheid te brengen.

  lees meer

  Labels:

 3. Kind vluchteling in Sudan.jpg
  Oog voor elkaar logo blauw.jpg
  Door ChristenUnie Groningen op 6 maart 2020

  Groningse raadsfracties: laat gemeente Groningen bijdragen aan opvang 500 kwetsbare kinderen

  Gisterochtend verscheen een noodkreet van drie hulporganisaties: Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children. Deze hulporganisaties luiden de noodklok over de humanitaire crisis die zich voltrekt aan de randen van Europa. Duizenden alleenstaande minderjarige kinderen ontbreekt het (nog steeds) aan de meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Samen met PvdA, GroenLinks, PvdD, Student en Stad, D66, CDA en SP hebben we daarom een brief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders, waarin we het college vragen om naar deze noodkreet te luisteren.

  lees meer

  Labels:

 4. AdobeStock_232676777.jpeg
  Oog voor elkaar logo blauw.jpg
  Door ChristenUnie Groningen op 30 oktober 2019

  ChristenUnie roept college van B&W op meer te doen voor inwoners met status ‘Nationaliteit Onbekend’

  De ChristenUnie wil samen met Partij voor de Dieren, D66, SP, Partij van de Arbeid, GroenLinks en CDA dat de gemeente Groningen meer gaat doen voor mensen met de status Nationaliteit Onbekend. Daartoe dienden de partijen een motie in tijdens de gemeenteraad van 30 oktober. De motie roept het college van B&W op om aan te sluiten bij de onafhankelijke expertgroep die samen met gemeenten naar het beleid rondom deze problematiek gaat kijken. Verder vragen de partijen het college om inwoners van de gemeente Groningen met de status Nationaliteit Onbekend te helpen bij het aantonen dat geen enkel land ter wereld ze erkent. De motie werd unaniem aangenomen.

  lees meer