Geen grote schermen op de markten voor het WK voetbal in Qatar

Voetbalveld.jpg
FotoSten.jpeg
Door Sten Wennink op 26 oktober 2022 om 16:00

Geen grote schermen op de markten voor het WK voetbal in Qatar

Het WK in Qatar gaat gepaard met grootschalige schending van mensenrechten. Tijdens het vragenuur op 26 oktober hebben we daarom het college opgeroepen om geen vertoningen van het WK voetbal op grote schermen op bijvoorbeeld de Grote Markt of de Vismarkt te faciliteren. 

Mensenrechten in Qatar worden op grote schaal worden geschonden, wat pijnlijk duidelijk wordt in de aanloop naar het WK voetbal. Zo hebben mensenrechtenorganisaties vastgesteld dat sinds 2016 duizenden arbeidsmigranten zijn omgekomen en dat vele andere arbeiders zeer slecht worden behandeld. Ook met vrouwen- en LHBTI-rechten en persvrijheid is het slecht gesteld.

Het kan niet zo zijn dat wij ons enerzijds als “Shelter City” profileren, waar vervolgde mensenrechtenactivisten welkom zijn, en anderzijds de vertoning van een evenement faciliteren op een manier dat lijkt op een volksfeest. Op woensdag 26 oktober vragen wij het gemeentebestuur daarom om een duidelijk standpunt in te nemen: geen grote schermen op de markten voor het WK voetbal in Qatar. 

Afgelopen vrijdag maakte Proeflokaal Hooghoudt al bekend het WK dit jaar niet uit te zenden. Iedereen moet zelf de afweging maken hoe en waar ze het WK willen volgen, maar dat hoeft de gemeente niet te faciliteren. Wie het WK wil volgen kan zelf bedenken of ze dat in een huiskamer of kroeg willen doen. 

Labels: ,