Reactie Parlementaire Enquête Gaswinning

scheuren.png
peter_vierkant.jpg
Door Peter Rebergen op 24 februari 2023 om 14:34

Reactie Parlementaire Enquête Gaswinning

Vanmiddag heeft de Parlementaire Enquêtecommissie haar rapport gepresenteerd. Lees hier onze reactie. Wij gaan ook graag met u in gesprek over wat dit rapport voor Groningen betekent, op 6 maart om 20u in de Menorahkerk in Ten Boer. Van harte uitgenodigd bij deze gespreksavond!

Wat wij als getroffen Groningers al wisten, namelijk dat andere belangen prioriteit hadden boven die van ons als Groningers, wordt in dit rapport bevestigd. De conclusies liegen er niet om:

  • een ongekend systeemfalen met rampzalige gevolgen;
  • verzaken van de zorgplicht van de overheid; 
  • een houding van de NAM getypeerd door onkunde, ontregeling en onwil.

En ook vanuit de rest van Nederland ontbrak de solidariteit. “Er gaat niets boven Groningen” zeggen we vaak, maar blijkbaar ging er wel iets boven Groningen: geld.  Ergens is dit niets nieuws voor ons in het Noorden. Maar toch raakt het me, ook de vraag waarmee de voorzitter van de commissie begon: “De jeugd heeft de toekomst, maar geldt dat ook voor kinderen in Groningen?”

Het is pijnlijk en bevestigt wat we al wisten. Groningen is behandeld als wingewest. Het rapport laat zien dat dat is niet alleen een onderbuikgevoelgevoel is, maar een feit. Boven alles laat het zien dat het bij herstel om veel meer draait dan het herstellen en versterken van huizen. En zelfs dat is in de afgelopen periode niet op een fatsoenlijke manier gelukt.

De schade zit diep onder de huid. Dat kan de commissie niet oplossen, maar wij zijn blij met hun aanbevelingen. Zoals dat de energiebedrijven hun claim op het resterende gas moeten laten varen - wat ons betreft wel het minste. Daarnaast moeten economische of juridische vragen plaatsmaken voor een moreel perspectief. Dat onderschrijven wij van harte. Om met de woorden uit Spreuken 3:27 te spreken: “Onthoud een ander niet waarop hij recht heeft, terwijl je het hem geven kunt.” Er moet ook toekomstperspectief komen voor de regio. Wij zijn er klaar voor. Samen met de hele gemeenteraad en partners uit de provincie kunnen en willen wij die handschoen oppakken.

Onze inzet hierbij kan ik eigenlijk niet mooier verwoorden dan de commissie, met deze simpele drie woorden: “Groningers boven gas!"

Wij gaan ook graag met u in gesprek over wat dit voor Groningen betekent. Op maandagavond 6 maart is Stieneke van der Graaf, lid van de parlementaire enquêtecommissie daarom te gast in Ten Boer. Op onze site kunt u meer informatie vinden over hoe en wat, van harte uitgenodigd!

 

 

 

Labels: , ,