Barmhartige Samaritaan 2022: Gea's Weggeefwinkel

GeaBS.jpeg
peter_vierkant.jpg
Door Peter Rebergen op 21 december 2022 om 15:44

Barmhartige Samaritaan 2022: Gea's Weggeefwinkel

Onze vrijwilligersprijs gaat dit jaar naar Gea’s Weggeefwinkel Vinkhuizen. Hier kunnen mensen eens per week kosteloos winkelen. Vanochtend hebben we de prijs uitgereikt aan oprichter Gea en kregen we een rondleiding door de winkel. 

Gea begon in 2019 spullen weg te geven via een Facebook-pagina, de winkel runde zij vanuit haar huiskamer. Die bleek al snel te klein: de winkel is sindsdien naar steeds grotere locaties verhuisd en inmiddels heeft Gea een heel vrijwilligersteam om zich heen verzamelt. Vorige week schreef de tweeduizendste klant zich in bij Gea’s Weggeefwinkel. Daarnaast is de winkel het uitgiftepunt in Vinkhuizen voor de Voedselbank, gratis menstruatieproducten en incontinentiemateriaal. Eén zaterdag per maand bieden een kapper en nagelstudio hun diensten er kosteloos aan. 

Wat dit initiatief in onze ogen zo waardevol maakt, is dat het naast fysieke spullen vooral om contact gaat. Gea heeft zelf ook meegemaakt hoe het is om financiële problemen te hebben. Haar winkel is een plek waar je wordt gezien en je er mag zijn, zonder schaamte of oordeel. Toen wij langskwamen waren we onder de indruk dat ze ook iedereen die voorbij komt kent. 

De Barmhartige Samaritaan is onze jaarlijkse vrijwilligersprijs die verwijst naar de gelijknamige Bijbelse gelijkenis. Daarmee zetten we  een inwoner of organisatie uit Groningen in het zonnetje,  die zich belangeloos inzet voor anderen. 

Labels: ,