Ieder jaar reikt de ChristenUnie Groningen de vrijwilligersprijs ‘Barmhartige Samaritaan’ uit, hierbij verwijzende naar de Bijbelse gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan. Met deze prijs wil de ChristenUnie aandacht vragen voor het belang van vrijwilligerswerk in de gemeente, en laten zien wat voor mooie initiatieven er al bestaan. Met de prijs worden mensen en organisaties die zich belangeloos inzetten voor de gemeente Groningen in het zonnetje te gezet.
Vandaag werd duidelijk dat een meerderheid van de gemeenteraad achter de collegeplannen voor een strengere aanpak van lachgas staat. Eerder stelde de ChristenUnie Groningen met de SP, 100% Groningen en het CDA schriftelijke vragen over de verontrustende stijging in het gebruik van lachgas. Vandaag hebben deze schriftelijke vragen geresulteerd in concreet beleid. In mijn ogen een mooi resultaat!
Tijdens de gemeenteraad van vandaag is de begroting voor het jaar 2020 besproken. De ChristenUnie ziet dat er flink bezuinigd moet worden om tot een sluitende begroting te komen, zo'n 30 miljoen euro in totaal. Toch zien we ook dat er wordt gewerkt aan een gemeente waarin we oog voor elkaar hebben. Hieronder vatten we puntsgewijs samen wat we hebben ingebracht in het begrotingsdebat.
De ChristenUnie Groningen wil dat in de maatschappelijke diensttijd voor jongeren ook de agrarische sector wordt betrokken. Daarom dient de partij een motie in tijdens de gemeenteraad van 13 november. De maatschappelijke diensttijd brengt jongeren in aanraking met andere leefwerelden waarmee ze zelf niet snel in aanraking komen. Daarnaast bereidt het hen voor op het werkende leven. Aangezien de gemeente Groningen uit zowel een stedelijk als landelijk gebied bestaat, is dit volgens de ChristenUnie een mooie kans om jongeren te laten zien hoe de leefwereld van de agrarische sector eruit ziet.
De ChristenUnie wil samen met Partij voor de Dieren, D66, SP, Partij van de Arbeid, GroenLinks en CDA dat de gemeente Groningen meer gaat doen voor mensen met de status Nationaliteit Onbekend. Daartoe dienden de partijen een motie in tijdens de gemeenteraad van 30 oktober. De motie roept het college van B&W op om aan te sluiten bij de onafhankelijke expertgroep die samen met gemeenten naar het beleid rondom deze problematiek gaat kijken. Verder vragen de partijen het college om inwoners van de gemeente Groningen met de status Nationaliteit Onbekend te helpen bij het aantonen dat geen enkel land ter wereld ze erkent. De motie werd unaniem aangenomen.
Samen met het CDA wil de ChristenUnie dat de gemeente Groningen onderzoekt of vrijwilligers een maatschappelijke parkeervergunning kunnen ontvangen. Een maatschappelijke parkeervergunning is bedoeld voor vrijwilligers en medewerkers van algemeen nut beogende instellingen (zoals kerken en welzijnsinstellingen) die voor het uitoefenen van hun werkzaamheden moeten parkeren.
Vandaag vond het actualiteitendebat plaats over de demonstraties van afgelopen maandag. Hieronder lees je wat ik namens de ChristenUnie gemeente Groningen over het boerenprotest zei.
Het college is van plan om de verkoop van lachgas bij openbare evenementen te verbieden. Eerder stelde de ChristenUnie Groningen met de SP, 100% Groningen en het CDA schriftelijke vragen over de verontrustende stijging in het gebruik van lachgas. Dat het college nu overgaat tot actie kan daarom op grote steun vanuit de ChristenUnie rekenen.
Vandaag opende wethouder Inge Jongman het Overweeghuis in Groningen. Het Overweeghuis is een plek waar prostituees terecht kunnen die overwegen te stoppen.