
Vandaag besluit de gemeenteraad over het nieuwe afvalsysteem in Groningen. Als ChristenUnie willen we het percentage hergebruik flink verhogen door in de gemeente meer afval te gaan scheiden. Uit het oogpunt van zorg voor de schepping vinden we het belangrijk dat we meer gaan hergebruiken en minder restafval produceren. Op deze manier gaan we op een verantwoorde manier met onze schepping om.
Groningen beschikt sinds 1913 over een prachtig park in het zuidwesten van de stad, het Stadspark. Aan de Stadjers geschonken door wijlen Jan Evert Scholten. Onderdeel van het Stadspark is de drafbaan, waardoor er al meer dan honderd jaar op dezelfde plek wordt gedraafd. Nu investeringen nodig zijn om de drafsport voor de lange termijn te behouden rijst de vraag of we hier als gemeente in willen investeren. De ChristenUnie kiest ervoor dit niet te doen, en hieronder licht ik toe waarom we die keuze gemaakt hebben.
In het voorjaarsdebat van vandaag kijken we vooruit naar het komende jaar en naar de opgaven en keuzes die gemaakt moeten worden. Lees hieronder in de woordvoering van fractievoorzitter Gerben Brandsema wat wij als ChristenUnie belangrijk vinden.
De fractie van de ChristenUnie Groningen vindt dat er meer aandacht en bewustwording moet komen voor mensenhandel in de gemeente Groningen. De fractie verzoekt daarom het gemeentebestuur om, in navolging van Tilburg, volgend jaar een ‘Week tegen Mensenhandel’ te organiseren.
Op 22 april hebben wij vragen gesteld over het beschikbare budget voor de versterking in Ten Boer. Het budget dat aan inwoners beschikbaar is gesteld is namelijk niet altijd voldoende, afgaande op de van de aannemers ontvangen offertes. Het college heeft eerder aangegeven dat bewoners gecompenseerd zullen worden wanneer het budget vanuit de overheid niet toereikend is. Nu blijkt dat er eerst een onafhankelijke beoordeling over de hoogte van de offertes moet plaatsvinden, wat voor vertraging van de versterkingsoperatie kan zorgen. Daarnaast moet er bij het Rijk om extra budget moet worden gevraagd, wat ook tijd kost.
Tijdens het spoeddebat van woensdag 3 juni over de nieuwe coronamaatregelen in de gemeente Groningen heeft Tessa Moorlag zich uitgesproken voor een flexibele en coöperatieve opstelling vanuit de gemeente. Tessa complimenteerde het college van burgemeester en wethouders daarom over de open en flexibele houding richting belanghebbenden, maar zag ook ruimte voor verbetering. Hieronder de belangrijkste punten van Tessa haar inbreng tijdens het spoeddebat.
Met het heerlijke weer dat dit weekend wordt verwacht, willen we het liefst de hele dag buiten zijn. Veel mensen gaan naar buiten en zoeken de groene plekken in de stad op. Hierbij is het belangrijk dat we elkaar de ruimte kunnen blijven geven. Gelukkig is Groningen veel meer dan de stad alleen! Een mooie manier om toch van het weer te genieten en tegelijkertijd afstand te kunnen houden, is het ontdekken van de natuur en cultuur in de provincie.
Als ChristenUnie Groningen vinden we de zorg voor onze schepping belangrijk. Daarom zijn wij voorstander van een voortvarende energietransitie, die ons daarnaast helpt om minder afhankelijk te worden van de gaswinning hier in Groningen. We vinden het belangrijk dat bewoners profiteren van de energietransitie, zodat zij niet alleen de lasten maar ook de lusten ontvangen. Daarom dienen wij samen met de PvdA en D66 een motie in die ervoor zorgt dat omwonenden van wind- en zonneparken financieel meeprofiteren.
Drie weken geleden mochten we er als gezin eindelijk weer uit. Omdat binnen het gezin het coronavirus was geconstateerd, moesten we allemaal binnen blijven. Dat was niet altijd gemakkelijk. Voor de kinderen niet, maar ook niet voor mijn vrouw Lucia en mij. Bij één van ons wilden de klachten maar niet over gaan, waardoor we uiteindelijk ruim vijf weken binnen moesten blijven. We hebben gelukkig een ruime tuin, waar we gelukkig nog wel gebruik van mochten maken. Verder moesten we binnen blijven en contact vermijden.