Op donderdag 6 oktober as. vindt op de Grote Markt een studentenprotest plaats voor energietoeslag voor studenten. Studenten zijn nu in de regeling uitgesloten van de energietoeslag. In deze blog licht ik onze overwegingen bij het steunen van dit protest toe.
Wij maken ons grote zorgen om de gevolgen van de stijgende energiekosten voor inwoners die in een schuldhulpverleningstraject zitten. Daarom hebben wij aan het college gevraagd om te kijken naar de mogelijkheden om deze groep extra te ondersteunen.
Twee weken geleden brachten wij een werkbezoek aan Stut en Steun in Loppersum. Stut en Steun is er voor iedereen die schade van de gaswinning ondervindt. Als fractie horen wij regelmatig dat mensen vastlopen in de procedures van schadeafhandeling en versterking. Het gaat om complexe dossiers en ingewikkelde regels, waardoor mensen het overzicht kwijtraken. Wij wilden horen hoe Stut en Steun Groningers ondersteunt.
''Bedenk dit als je iets wilt geven: iemand die zuinig zaait, zal ook weinig oogsten. En iemand die veel zaait, zal ook veel oogsten.'' (2 Kor. 9:6-7)
Dat schreef Paulus zo'n tweeduizend jaar geleden en het is nu nog steeds actueel. Het gaat over de waarde van geld. Ik wilde vandaag graag beginnen met dit vers omdat het richting geeft bij het beantwoorden van de vraag: "Wat vinden we van het geld dat is uitgegeven?", en: "Wat willen we volgend jaar?"
Deze dagen vindt een regelrechte stoelendans plaats in de fractie! Met beëdiging van Inge Jongman als wethouder in het kersverse college komt haar zetel als raadslid vrij. Wij zijn blij dat wij hiervoor weer een beroep kunnen doen op de ervaring en kunde van Peter Rebergen. Voor de raad betekent het dat er weer en raadslid uit Ten Boer aanschuift. Peters rol als woordvoerder wordt dan weer overgenomen door Laurent Dwarshuis. Volgen jullie het nog een beetje? In dit stukje stellen we Inge, Peter en Laurent voor!
Afgelopen dinsdag kreeg Inge Jongman het evaluatierapport van het Overweeghuis overhandigd. In het Overweeghuis worden vrouwen opgevangen die in de prostitutie zijn vastgelopen. In de afgelopen jaren is aan vijftig vrouwen hulp verleend. De evaluatie laat zien hoe levensveranderend dit initiatief is.
Vanochtend bood formateur Gijsbertsen het coalitieakkoord van GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie aan burgemeester Schuiling aan. Vanuit de ChristenUnie zijn we blij met het gezamenlijke verhaal van dit coalitieakkoord. In deze blog licht ik een aantal punten toe, waar wij ons sterk voor hebben gemaakt.
In de nasleep van de Coronacrisis is een andere pandemie aan het licht gekomen, die van eenzaamheid. Wij maken ons zorgen over de cijfers rondom eenzaamheid. In Groningen voelt 43% van de inwoners zich in meer of mindere mate eenzaam. Het treft mensen van alle leeftijden en achtergronden. Er is geen wondermiddel tegen eenzaamheid, maar als ChristenUnie willen we proberen om stapje voor stapje het taboe rondom eenzaamheid te doorbreken en jong en oud een plekken te geven om contact met elkaar te zoeken. Vanuit die wens hebben we zo’n twee jaar geleden een motie ingediend om “babbel baank’n” in het leven te roepen. En dat is gelukt!
Afgelopen donderdag waren we te gast aan de Ulgersmaweg, waar naast de Voedselbank ook Stichting Present gevestigd is. Goed om bijgepraat te worden over de signalen die de mensen in het veld oppikken en samen na te denken over hoe we deze mooie organisatie in Groningen kunnen ondersteunen.