De vertraagde oplevering van de stikstoffabriek in Zuidbroek mag in geen geval leiden tot het winnen van meer gas in Groningen dan eerder besloten door de staatsecretaris. Mocht de vertraging toch tot een hoger winningsbesluit leiden, dan moet de gemeenteraad daartegen in beroep gaan. Dat is de strekking van de motie die we woensdag hebben ingediend tijdens de raadsvergadering.
Na de uitslag van de verkiezingen en het duidingsdebat van 23 maart is informateur Mattias Gijsbertsen begonnen met het zoeken naar kansrijke coalities. De ChristenUnie heeft, met het verkiezingsprogramma onder de arm, meerdere gesprekken mogen voeren. Deze gesprekken hebben ertoe geleid dat de informateur in zijn eindrapport op 19 april het verkennen van een coalitie tussen GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie aanbeveelt.
Na het voorbeeld van andere fracties in het land hebben wij schriftelijke vragen gesteld over een samenwerking met Takecarebnb in onze gemeente. Wij zien kansen in het initiatief Takecarebnb, waarmee vluchtelingen die wachten op een woning maximaal drie maanden bij een gastgezin logeren. We hebben het college gevraagd om te onderzoeken hoe de gemeente Groningen en de organisatie zou kunnen samenwerken.
Takecarebnb maakt het voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning mogelijk om sneller een leven op te bouwen in de koppelgemeente. Het gastgezin helpt de vergunninghouder bij het wegwijs worden in de nieuwe woonplaats. Zo bevordert het verblijf de kennismaking met de Nederlandse taal en cultuur. Ook bouwen de vergunninghouders door de logeerregeling een sociaal– en economisch netwerk op in hun toekomstige gemeente, waarop zij vaak ook na het logeren op terug kunnen vallen.
Wij geloven dat we de opdracht hebben gekregen de aarde te bebouwen en bewaren. Roofbouw plegen en het uitbuiten van de aarde passen daar niet bij (Gen. 2:15/3:23). Het gebruiken van de grondstoffen op de manier die we nu doen kunnen we bovendien zo niet volhouden. Als elk land zo leefde als Nederland, zouden we op 4 april van dit jaar meer natuurlijke grondstoffen hebben verbruikt dan de aarde in één jaar tijd kan vernieuwen. Nu ligt dit moment, “Earth Overshoot Day”, wereldwijd rond eind juli. Dat betekent dat er een grote disbalans is tussen productie en gebruik van grondstoffen. En de vraag naar grondstoffen neemt alleen maar toe. De ChristenUnie vindt dat het anders moet. Voor de oplossing zijn we afhankelijk van landelijk en internationaal beleid. Maar ook hier in de gemeente Groningen kunnen wij een steentje bijdragen. En daarom beginnen wij met het stellen van drie vragen.
Vandaag is het Warmetruiendag: trek een warme trui aan en zet de verwarming een graadje lager. Niet alleen met een warme trui kan de verwarming een graadje lager, ook met een goed geïsoleerd huis.
De gemeenteraadsverkiezingen komen snel dichterbij. Eén van de grote thema’s naast zorg en wonen is klimaat. Als christelijke partij heeft de ChristenUnie oog voor de schepping én voor mensen. Duurzaamheid vinden wij geen luxe maar een noodzaak om de aarde leefbaar te houden. Daarom moeten duurzame alternatieven betaalbaar zijn voor iedereen.
In deze blog vertel ik waarom wij nu aandacht vragen voor isolatie van woningen.
Mijn stelling is dat het in veel politieke een maatschappelijke discussies teveel over duurzame energieproductie gaat en te weinig over grootschalig en praktisch besparen van energie.
De tochtstrippen kent iedereen zo langzamerhand wel. En de kachel een graadje lager kan ook, of trek een warme trui aan, zoals vandaag. Maar door alleen te focussen op de individuele gebruiker kijken we weg van grote problemen in onze maatschappij én de mogelijke oplossing. De oplossing: samen huizen isoleren.
Meestal delen wij op deze pagina iets over de voorstellen, moties of beleid waar wij als fractie mee bezig zijn. Wij proberen onze volgers een goed beeld te geven van onze standpunten in de verschillende dossiers die spelen.
Over het enige onderdeel dat elke maandagavond terugkomt op de agenda, hebben wij het daarentegen niet zo vaak: de opening met gebed. Er zijn zoveel andere dingen om te benoemen, het is soms een uitdaging voor een kleine fractie met drie raadsleden de drukke politieke agenda bij te benen.
En toch. Als de voorzitter op maandagavond vraagt: “zullen we beginnen?”, dan gaat de laptop juist dicht en houden we ons even niet bezig met politiek. Elke week bereidt een ander lid van de fractie een opening voor. Dat kan van alles zijn: een lezing uit de Bijbel, natuurlijk, maar ook een gedicht, een stuk uit een interview, een kunstwerk. Daarna spreekt diegene een kort gebed uit waarin wij om zegen vragen voor de beslissingen die worden genomen. Zo’n opening geeft een mooi inkijkje in het persoonlijke (geloofs)leven van de fractieleden, wat hen inspireert, en hun motivatie om zich in de politiek in te zetten. Maar belangrijker nog: de opening plaatst alles wat erop volgt in een bepaald perspectief. Wat dat is, verwoordt oud-Kamerlid Eppo Bruins in zijn GroenLezing treffend, als hij het heeft over gebed:
Onze fractie maakt zich zorgen over de positie van (minderjarige) jongens die seksueel worden uitgebuit. Er is totaal geen zicht op minderjarige jongens in de prostitutie, zo blijkt uit het vorige maand verschenen rapport van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en hulpverleningsorganisatie Lumens.
In vijf jaar tijd kwamen slechts 45 jongens in beeld bij officiële instanties, tegenover ruim 1.100 meisjes. Dat is een bizar verschil, vindt onze fractie. Het verschil klopt volgens hulpverleners en slachtoffers zelf ook niet. Dat komt door verschillende redenen: er kunnen bijvoorbeeld taboes rusten op het vragen om hulp, op geaardheid en op het hardnekkige idee dat mannen geen slachtoffer horen te zijn.
De ChristenUnie Groningen doet mee aan Dry January en zet alcohol een maand lang aan de kant. Hiermee vragen wij om extra aandacht voor preventie in de gemeente Groningen. Wij willen in de komende periode inzetten op programma’s die het misbruik van drugs, tabak en alcohol, met name bij jongeren, voorkomen. Nu komt de gemeente vaak pas in actie als het middelengebruik tot problemen en overlast leidt. Dat kan beter en vooral: eerder.
Om zo’n aanpak succesvol te laten zijn, is het belangrijk dat wij inzetten op een integraal programma dat bestaat uit meerdere onderdelen.
Het verkiezingsprogramma is bekend met daarin de plannen voor onze gemeente. De ChristenUnie Groningen gaat voor oog voor elkaar en oog voor de volgende generaties. We willen een centraal aanmeldformulier voor basisscholen, investeren in vergroening van de openbare ruimte en in een schone aarde door verduurzaming van woningen.
“Wij kiezen er met ons programma voor om aan de slag te gaan voor de komende generaties, door in te zetten op eerlijker onderwijs en een groenere, klimaatadaptieve toekomst voor onze gemeente”, aldus lijsttrekker Inge Jongman. Een centraal aanmeldformulier zorgt voor minder segregatie in het onderwijs. “The early bird gets the worm” moet niet opgaan voor basisschoolkinderen.